Pozdravljeni ljubitelji Istre!

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Slide6

Evo, tako! Odločila sem se, da se lotim projekta, kot me uči Tomaž Gorec, ki piše o otoku Krku. No, jaz nameravam pa o Istri. Meni lepa, bližnja, še ne povsem raziskana lokacija. Zato “moja”. Če sem iskrena, še skoraj povsem nepoznana, ampak neizmerno privlačna. Torej, obhodila bom vse zanimive lokacije, izogibala se bom hotelom, iskala bom mirne, prijetne kotičke, dobre gostilne, prijetne gostitelje, poceni in kvalitetne prodajalce domačih pridelkov, simpatične plaže, zgodovinske objekte, izletniške poti, peš in kolesarske, ter pisala o tem. Da si ogledate skozi moje oči lepote Istre, za katere vem, da jih ni malo.

Istra je pravzaprav zapuščina slovenskega ozemlja iz ne tako daljnih časov, ko smo bili še vsi pod eno upravo. Zato mi je Istra precej bližja kot naprimer Dalmacija in se tu počutim precej domače, čeprav so nekateri domačini zaradi znanih zgodovinskih razmer in dejstev Istrani, ki sami sebe niti nimajo za Hrvate, ali pa za Italijane. Ne vem, zakaj tak občutek v meni, mogoče imam v podzavesti zemljevid nekako “našega” ozemlja, kjer se še počutim “varno”, ali pa vsaj domače. Poglejte si zemljevid 

Zato bodo v mojih opisih kraji ne samo hrvaške, ampak tudi slovenske Istre, saj je vse eno ozemlje, le da je žal ločeno z državno mejo. Na pretekle dogodke v zgodovini mi žal nimamo vpliva, je pa dejstvo, da se zaradi njih v Istri še danes burijo duhovi o tem, čigavo  naj bi ozemlje “po pravici” bilo. Tu živijo Slovenci, Hrvati, Italijani, Istrani. Vsi morajo na tem lepem ozemlji živeti en z drugim v sožitju.

Zakaj ta projekt?

Razlog je enostaven. Sem ženska v srednjih letih, ki slučajno neizmerno uživa v  raziskovanju.  Imam nekaj prostega časa. Zakaj ga ne bi uporabila za nekaj koristnega? Iščem nekaj, kar mi bo v veselje, pa da bo aktivnost poleg zadovoljstva prinašala tudi vsaj nekaj dodatnega dohodka. To, česar sem se lotila, mi to morda omogoči, kdo ve. Poskusila bom, kar bo, pa bo. Če ne drugega, bom spoznala Istro bolj podrobno vsaj jaz. Če pa bo koga od vas zamikalo, boste pa nekaj od tega imeli tudi vi, ki to berete. Skupaj lahko odkrivamo kotičke, ki so nam vsem pri srcu, z mano lahko delite, kje je všeč vam, za vsak namig vam bom hvaležna! Ob prvi priliki si grem ogledat vse vaše predloge lokacij in jih objavim tukaj.

Iskalci apartmajev

…boste tu našli apartmaje v Istri, ki jih bom za vas tudi obiskala in vmes ne bo posrednika, ki bi vam prodajal nepreverjene destinacije. Spoznati nameravam lastnike in si ogledati njihovo ponudbo, slikati njihove prostore in realno določiti oddaljenost od morja. Povprašala bom tudi lokalne prebivalce o njihovih izkušnjah. Tako da bojo napisane informacije iz prve roke. Ponudbo najdete na tem mestu.

Najlepše plaže

Plaže so seveda ena od glavnih stvari, ki nas zanimajo, če gremo “na morje”. Istra ponuja večinima kamnite plaže. Nekatere z velikimi ploščatimi kamni za poležavanje, druge z manjšimi okroglimi kamenčki. Veliko je tudi povsem divjih robatih skal, mivko pa najdemo le tu in tam. Večinoma so blizu hotelski objekti in temu primerno so tudi zelo polne obiskovalcev.  Zanima me tudi, kje so najbolj sončne in najbolj senčne plaže, ter katere so prilagojene za invalide in vozičke. Na zavihku plaže boste našli tudi podatke o dostopnosti in vsej ostali ponudbi. Če ste katere plaže obiskali tudi sami in o njej veste še kaj več, bom vesela, če svojo izkušnjo delite v komentarjih.

Kaj pa hrana?

Seveda je treba tudi jesti. Eni si privoščijo hotelsko ponudbo, drugi se naročijo menije v restavraciji, najemniki apartmajev včasih izkoristijo ponudbo lastnika, ki jim pripravlja obroke, večina pa jih kuha sama, bodisi zaradi otrok, ali sebe, ali določenih zahtev, ki jih imajo. Tako so neodvisni od časa postrežbe obroka, sploh pa jih verjetno bolj zanima kvaliteta pripravljene hrane. Nekaj prinesemo od doma, ne pa vsega. V vsakem primeru moramo po večino stvari v lokalno trgovino, vendar so sadje in zelenjava v teh trgovinah redko od lokalnih pridelovalcev. Te bom poizkusila poiskat z vašo pomočjo. Prosim za preverjene kontakte, kje se da dobit res dobro sadje, zelenjavo, olivno olje, ribe, meso… Obiskala jih bom osebno in objavila v zavihku prehrana, če bodo oni za to. Morda ne bodo… Če ne, me poiščite na Facebooku na strani Moja Istra in v zasebnem sporočilu vam bom povedala, kje jih najdete.

Obiskala bom tudi nekaj prijetnih lokalov in gostiln, ki ponuja dobre in poceni obroke. Ravno tako jih boste našli v omenjenem zavihku.

Kaj še lahko pričakujete tu?

Kot sem rekla, v prvi vrsti je namen strani turizem, izleti, raziskovanje, kvalitetno preživljanje prostega časa. Sem spadajo tudi urice, ko je prevroče za plažo, ali pa dežuje, bi pa radi otroke osvobodili vplivov televizije in videoigric. Takrat bi jim radi ponudili nekaj, s čimer bojo kvalitetno preživeli čas, obenem pa se bomo zabavali tudi sami. Ideje o tem si oglejte tukaj.

Rojena sem spomladi in sem morda ravno zato ljubiteljica bolj pomladi kot zime, bolj toplote kot mraza. Spomladi komaj čakam, da sneg odleze in se lotim svojih priljubljenih “športov”- nabiranja regrata, vrtičkanja in sploh preživljanja časa zunaj, na zraku. Obmorska klima je za to še toliko bolj primerna, saj pomlad tam pride v deželo še dosti prej kot pri nas v zaledju. Pomladni čas je za počitnikarje tudi bolj primeren, če so to starejši ljudje, ki ne marajo preveč vročine, ali srčni bolniki, ali pa če so to družine z dojenčki in malimi otroci, zanje je pomladna klima še toliko bolj ugodna. Ali pa zgodnjejesenska, ko je morje še toplo, ozračje pa milo. V tem času, spomladi in jeseni, so pohajkovanja toliko bolj prijetna kot v poletni vročini, ko človek išče samo senco in hlad. Tem prej omenjenim ljudem je stran namenjena, da najdejo ideje za aktivnosti in izlete.

Uporabni nasveti

Med uporabnimi nasveti boste našli kratke in jedrnate instant rešitve za raznorazne poletne zadrege. Zbiram informacije o tem, kako naprimer narediti učinkovito past za komarje, kaj moramo vzeti s sabo nujno, če se odpravljamo kampirat, katerih najlepših petih skritih kotičkov Istre ne smemo zgrešit, kje se dobijo najkvalitetnejši domači pridelki, kje najceneje kupiti ribe in morske sadeže, kam se odpravit na športne aktivnosti, kam plezat ali pa raziskovat morske votline, kako je videti vožnja s kolesom po Parenzani preko cele slovenske obale od Ankarana do Poreča in pokazala razgled z vseh vzpetin, odkoder se da kaj videti. Iščem plaže, ki so dostopne za invalide in za otroške vozičke, plaže, kjer je dovolj sence, lokacije, kjer se da kupit brezglutensko hrano, tudi nasveti o prehrani ne bodo ušli nadzoru.  To tematiko bom ves čas dopolnjevala, tako da bo na enem mestu zbrano praktično vse, kar bi en popotnik, turist ali počitnikar moral vedeti, ko pride v nek kraj.

Na koncu

Vsaka vaša preverjena informacija o Istri bo dobrodošla. Zanimajo me vaše želje in predlogi z vseh področij. Hvala vam res za vsak namig in vsako idejo! Lahko napišete tu ali pa na Facebook strani. Poskusila bom upoštevati vse, kolikor bo v moji moči.

Ne nazadnje…

pa bom pisala tudi o sebi. Skozi raziskovanje Istre bi iščem tudi svojo pozabljeno ali nikoli izživeto otroško ustvarjalnost in navdušenost, za katero mi je v mladosti in v odrasli dobi vedno zmanjkovalo časa.  O povsem navadnih, človeških dogodkih bi rada spregovorila. O vseh srečnih in manj srečnih trenutkih. O vseh svojih  življenjskih situacijah. Kako mi bo to uspelo, še ne vem. Morda se bo kdo, ki bo bral o tem, prepoznal, vendar bo za to vedel le on sam. Brez bojazni, nobenega imena niti vrste razmerja med nama ne bom zapisala. Morda bom koga prizadela, ker bo prebral kaj neprijetnega. Morda se bo našel tudi kdo, ki sem ga prizadela jaz, pa ne ve razloga. Mogoče se bo v kaki situaciji prepoznal nekdo povsem tuj in mu bo zbudilo že pozabljene občutke. Kdo ve…

Predstavljam si to kot razčiščevanje s preteklostjo. Bo pa vsakič korak naprej, v to verjamem. Nabralo se je v mojih 55 letih tega že kar dovolj, treba je “popucat”, da nastane dovolj prostora za naslednjih 50 let. Ja, če še ne veste, nameravam živet 105 let!

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja