Regrat moj vsakdanji

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Regrat je spomladi najboljša solata

Regrat…kaj se mi prikaže pred očmi, ko pomislim nanj? Na bližino pomladi, ki jo tako željno pričakujem! Na to, da se bom spet lahko po mili volji pasla po travnikih, ki skrivajo meni tako ljub vzorec- rozete v obliki sonca. Rojena sem spomladi in verjetno ravno zaradi tega tako komaj čakam prehod iz mrzle zime v toplo pomlad. V dneh, ko ga nabiram skoraj vsak dan, se mi rozetice prikazujejo še v spanju. Potem pomislim še na svoje vedno pripravljeno vedrce, rokavice in nož, pa na sončne dopoldneve, ki so mi dani, da jih izkoristim prav v ta namen!

Regrat sem rada nabirala že kot otrok. Rada sem ga tudi jedla. Mami ga je pripravljala ponavadi s toplim krompirjem, pa tudi kot čisto navadno okisano solato. Vedno mi je teknil, tak ali drugačen. V zvezi s tem pa obstaja neka anekdota. Ko sem se odselila z Dolenjske na Gorenjsko, sem se moji mami zelo smilila. Po njenem mišljenju sem odšla med tiste mrzle Gorenjce in bila povsem sama tam in vsa nebogljena. Res je, da sem odšla že pri nedopolnjenih dvajsetih, se poročila in rodila prvega otroka. Nisem bila povsem sama…ampak si pa predstavljam, kaj je doživljala ona, ko je spustila svojega otroka tako daleč v svet. Kar je vedela o Gorenjskem, je bilo samo to, kar je slišala od drugih, in iz raznih vicev na račun gorenske škrtosti. Si je verjetno mislila: “Na Gorenjsko je morala iti, ubožica, kjer je vse mrzlo, ljudje in narava, kjer še pomlad pride en mesec kasneje”….

In kaj se je zgodilo? Nekega dne pride poštarica, ki je takrat še službovala v našem koncu.  Pride not in se smeje: haha, tale vaša tamlada je pa ali zelo lena ali pa ima tako zelo rada regrat!! V roke mi je dala paket iz časopisnega papirja, ki je bil na robu rahlo natrgan in ven je kukal….regrat!!

Še vedno me je malce sram, ko se spomnim na to. Niti ne vem, zakaj, občutki so še zdaj precej mešani. Sram me je bilo, da so vsi izvedeli, kako sem lena, kajti poštarica ni bila tiho. Nerodno mi je bilo zaradi mami, ker se je potrudila in me je hotela razveselit, ni pa vedela, da jaz regrat nabiram že cel mesec, da ga vedno izbrskam že izpod snega, če ne gre drugače…da sem vedno prva v sosedstvu, ki se lahko pohvali s tem, da ga je letos pač že nabirala;)))… in sem ji to kasneje tudi povedala. Včasih pa se počutim kot Cankarjeva mati, ki ji je Ivan nehvaležnež zavrnil kavo…ker ne vem, kako se je ob tem počutila moja mati, lahko samo slutim. Verjetno zavrnjeno. Sklepam. Ker…jaz bi se točno tako počutila, če bi se meni to zgodilo.

Kakorkoli, regrat je kljub temu ostal pomladanska zelenjava številka 1. Po novem letu, ko se pokaže sonce, takoj grem “na lov”, pogledat na moje skrivne lokacije, ali že kje kaj kuka ven. Zdaj, ko so zime bolj zelene, se to dogaja že decembra, ampak ta, “ta lanski”, meni ni kaj prida okusen. Potem, januarja, pa že! Ne vem, zakaj, okus je verjetno isti. Je le predsodek. Kakor ga imajo vsi tisti, ki jih srečujem z mojim ajmarčkom v roki in se čudijo: “A že regrat? Pajade, ta lanski!” Itak je lanski. Saj je tudi vsa solata, ki jo kupujejo v trgovinah, “ta lanska”, pa se nobeden zaradi tega ne pritoži.

Skratka: Danes je enajsti februar, na mizi bo za večerjo regrat, nabran včeraj. Zakaj šele tako pozno? Februar, lepo vas prosim, in to jaz, ki ne zgrešim nobenega, ki pokuka ven! Zato, ker ni bilo od novega leta do danes nobenih omembe vrednih padavin. Par dni nazaj pa je dež radodarno namočil naša polja in tudi regrat, ves ovel, si je opomogel in skoraj v hipu pognal mlade poganjke. Toplo je pa tudi dovolj.

Juhu, prihaja moj letni čas! Sem že med vrati, na poti do novega plena. Včasih ga naberem toliko, da ga podarjam okoli, marsikdo ga je že dobil. Samo da se moja nabiralniška strast zadovolji. Morda je bil kake porcije deležen že kdo od vas?

 

Pa še malo za hec:

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

One Response to Regrat moj vsakdanji

  1. Marina Jerala pravi:

    Oj Mateja!

    Tvojega regrata smo se že večkrat najedli. Si najbolj vneta nabiralka vsega kar raste kar jih sploh poznam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja